提起南區,大家最熟悉的地標是甚麼?赤柱?海洋公園?最新熱門打卡區,非「薄鳧林牧場」莫屬,與孩子規劃半天南區遊,探索香港的另一面。

位於石峽尾的主教山,一直都是街坊的休憩地,山上設有多個遊樂或健身設施,如乒乓波枱、單車腳踏機等。加上交通方便,座落鬧市之中,上山短短15分鐘路程,超適合親子走一走。

港島區幾個地方勁有聖誕和冬日氣氛,亦繼續看見到迪士尼朋友的身影(今年迪士尼真係遍及港九新界),小朋友有無哪個最愛?各位爸媽,今年聖誕覺得香港邊度聖誕佈置最靚?

新界區商場的聖誕裝飾一樣靚,特別多卡通人物陪過聖誕,包括ELSA、蠟筆小新、海賊王及一眾迪士尼朋友,當然亦有其他聖誕主題,絕對多采多姿。

想和小朋友感受聖誕普天同慶的氣氛,各大商場已為大家準備好,各式各樣主題的聖誕裝飾,成為一家大細的聖誕好去處,一文睇盡九龍區重點商場的佈置。

講起博物館,除了大家熟悉的科學館、太空館、歷史博物館、文化博物館外,香港還有些特別而又內容「高質」的博物館,極受家長和小朋友歡迎,熱門時段的預約常常極速爆滿,家長們需花時間和運氣進行預約。然而,不論展品或其教育意義,絕對值得和小朋友一探究竟。

第 1 頁,共 3 頁
Go to top